fbpx

Koe

Arkkitehtuuripolku, rasti 5

Paimion parantola, 1933

Kuva 1.

Parantolan potilaita makuutettiin kolmesti päivässä raittiissa ilmassa makuuhallisiiven eli terassisiiven ulkoilmaterasseilla. Terassiosaan lisättiin lasitus vasta vuonna 1963, kun tästä tavasta luovuttiin ja toiminta rakennuksessa alkoi muuttua sairaalamaisemmaksi.

Kuva 2.

Makuuhallisiipi eli terassisiipi suunnattiin suoraan etelään, mutta potilashuoneet siten, että sinne saatiin miellyttävästi aamuaurinkoa.

Kuva 3.

Alvar Aalto seisoo tässä vapaamuotoisen kattokaarteen kohdalla. Tästä sai alkunsa aivan uudenlainen vapaamuotoinen funktionalismi. Pystytkö erottamaan kattolinjan kaaren täältä päin?

Kuva 4.

Takana mäntymetsässä häämöttävä rakennus suunniteltiin ylilääkärin asunnoksi. Nykyään siinä toimii päiväkoti.

Tilaa uutiskirjeemme

Paimion parantola on enemmän kuin rakennus. Vuosien saatossa parantola on saavuttanut kansainvälisen maineen yhtenä modernin arkkitehtuurin merkkiteoksista.

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet ensimmäisenä Paimion parantolan tapahtumista ja näyttelyistä.

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.