Arkkitehtuuripolku -rasti 5

Paimion parantola 1933

Kuvat: Alvar Aalto -säätiö

Parantolan potilaita makuutettiin kolmesti päivässä raittiissa ilmassa makuuhallisiiven eli terassisiiven ulkoilmaterasseilla. Terassiosaan lisättiin lasitus vasta vuonna 1963, kun tästä tavasta luovuttiin ja toiminta rakennuksessa alkoi muuttua sairaalamaisemmaksi.

Makuuhallisiipi eli terassisiipi suunnattiin suoraan etelään, mutta potilashuoneet siten, että sinne saatiin miellyttävästi aamuaurinkoa.

Alvar Aalto standing on the roof of Paimio Sanatorium

Alvar Aalto seisoo tässä vapaamuotoisen kattokaarteen kohdalla. Tästä sai alkunsa aivan uudenlainen vapaamuotoinen funktionalismi. Pystytkö erottamaan kattolinjan kaaren täältä päin?

Takana mäntymetsässä häämöttävä rakennus suunniteltiin ylilääkärin asunnoksi. Nykyään siinä toimii päiväkoti.