Tervetuloa valon puolelle!

Koe yhden maailman tunnetuimman suomalaisrakennuksen ainutlaatuinen tunnelma. Parantolan sisätiloihin pääset tutustumaan maksullisilla opastetuilla kierroksilla ja näyttelyssä.  

Tutustu opastettuihin kierroksiin ja näyttelyihin alla ja varmista elämyksesi ostamalla liput etukäteen!

Tarkemmat kuvaukset ja varausehdot löydät ohjelmien varaussivuilta. Paimion parantolaan voit tulla käymään myös ilman varausta, mutta aulaa, ravintolaa ja näyttelyä lukuun ottamatta rakennukseen pääsee tutustumaan vain opastetulla kierroksella. 

Parantolan alueen rakennuksiin ja piha-alueeseen voit tutustua Arkkitehtuuripolun QR-koodien avulla. Lisäksi lähiympäristön puistomaisessa mäntymetsässä on noin kahden kilometrin pituinen Parantolapolku. Molemmat polut ovat maksuttomia ja niillä voi kulkea vapaasti.

Aukioloajat

tiistai – sunnuntai
11.00 – 17.00

Opastetut kierrokset ti-pe: klo 13 ja 15 (90 min)

Opastetut kierrokset la-su: klo 11 (90 min, engl.), 13 (60 min) ja 15 (90 min)

Opastus englanniksi saatavilla vain englanninkieliseltä sivulta

Yksityisopastukset sopimuksen mukaan

Varaa vierailusi

90 minuutin opastuksen aikana syvennytään Paimion parantolaan arkkitehtuuriin helmenä ja parantavana instrumenttina. Kierros koostuu tunnin opastuksesta parantolan eri kerroksiin ja puolen tunnin opastuksesta näyttelyihimme.
 
Kierroksella tutustutaan rakennuksen arkkitehtuuriin ja innovaatioihin, kuullaan tarinoita potilaiden ja työntekijöiden vaiheikkaasta historiasta parantolassa. Oppaan johdolla vieraillaan mm. kattoterrasilla ja ihastellaan pohjoismaiden ensimmäistä maisemahissiä. Rappukäytävää pitkin saavutaan Parantolan huoneita -näyttelyyn, jossa voi tutustua mm. parantolan muotoiluun, väreihin ja kalusteisiin sekä museoituihin potilashuoneisiin.
 
Opastuksen jälkeen voi nauttia parantolan muista palveluista mm. tehdä ostoksia Kaupassa, herkutella Ravintola Toivossa tai käyskennellä parantolan pihapiirissä.
 
Tämän opastuskierroksen hinta on 25€ / 15€ / henkilö. Hinta sisältää pääsyn kaikkiin näyttelyihin.
 
Huom! Voit varata netin kautta vain viidelle henkilölle liput. Ota yhteyttä meihin, jos teitä on isompi ryhmä. (info@paimionparantola.fi tai 0413184431).
 

60 minuutin opastetun kierroksen aikana saadaan lyhyt katsaus Paimion parantolaan. Kierros koostuu puolen tunnin kierroksesta parantolan tiloihin ja puolen tunnin opastuksesta näyttelyihimme.
 
Kierroksella kuullaan tarinoita parantolan arjesta ja arkkitehtuurista sekä vieraillaan lyhyesti mm. kattoterassilla. Kierros päättyy Parantolan huoneita -näyttelyyn.
 
Opastuksen jälkeen voi nauttia parantolan muista palveluista mm. tehdä ostoksia Kaupassa, herkutella Ravintola Toivossa tai käyskennellä parantolan pihapiirissä.
 
Tämän opastuskierroksen hinta on 15€ / 10€ / henkilö. Hinta sisältää pääsyn kaikkiin näyttelyihin.
 
Huom! Voit ostaa kerralla liput vain viidelle henkilölle. Ota yhteys asiakaspalveluun, jos haluat varata liput suuremmalle ryhmälle (info@paimionparantola.fi tai 0413184431).
 

Räätälöimme sinulle ja/tai ryhmällesi yksilöllisen vierailun valitsemanasi ajankohtana.

Opastuksen sisällöissä voimme painottaa esim. arkkitehtuuria, parantolan arjen historiaa, rakennuksen toiminnan historiaa tai toimia vain kuljettajanasi parantolan käytävillä. Kysy meiltä muista mahdollisista teemoista ja erikoisasiantuntijaoppaistamme.

 

Yksityisopastuksen hinta on alkaen 80€ opasmaksu + 25€ / 15€ / henkilö (ryhmässä max 25 henkilöä). Hinta sisältää pääsyn kaikkiin näyttelyihin.

 

Opastuskielemme ovat mm. suomi, ruotsi, englanti, venäjä.

 

’Parantolan huoneita’ -näyttely

 

’Parantolan huoneita’ -näyttely on kokemuksellinen elämys Paimion parantolan arkkitehtuurista, kalusteista ja yhteisöstä sekä parantolan eristetystä arjesta. Näyttelyssä kävijä voi kokea horisontaalisen potilaan näkökulman, levähtää Paimio- tuolissa sekä kokeilla Alvar Aallon ’äänetöntä lavuaaria’. Näyttelyssä voi myös tutustua nuorten arkkitehtien Aino ja Alvar Aallon ajatteluun sekä yhteistyöhön muiden ammattilaisten kanssa. Uppoudu parantolan väreihin upean, valkoisen ulkokuoren alla.

 

Näyttelyn hinta on 10€

 

Alle 7-vuotiaat ilmaiseksi

 

Parantolan päärakennuksen ympäri kulkee valkoisilla viireillä merkattu reitti. Viireihin painettujen QR-koodien avulla opastus on saatavilla omaan älylaitteeseen. Polku on käytössä aukioloaikoinamme ja sen käyttö on maksutonta. Arkkitehtuuripolku sopii hyvin esimerkiksi nelijalkaisten ystävien kanssa matkaaville.

 

Maksuton

Parantolan metsistä löytyy punaisilla tolpilla merkitty Parantolan metsät ry:n toteuttama kulttuuri- ja luontopolku.

 

Polun pituus on 2,6 kilometriä ja se on pääpiirteittäin hyvin helppokulkuinen. Lyhyempi oikoreitti on kilometrin mittainen. Polun varrella on opastauluja, joissa kerrotaan parantolan alueen historiasta.

 

Rauhoittavaa ympäristöä kaipaavalle polku tarjoaa pakopaikan metsän tuoksun ja puron solinan keskelle.

Varsinainen lähtöpaikka polulle on Preitilän päiväkodin, eli entisen ylilääkärin asunnon edestä, mutta opasteet kulkevat polulle myös parantolan päärakennukselta.

 

Maksuton

Saapumisohjeet

Osoite

Paimion parantola
Alvar Aallon tie 275
21540 Paimio

Aukioloajat

tiistai – sunnuntai
11.00 – 17.00

Opastetut kierrokset ti-pe: klo 13 ja 15 (90 min)

Opastetut kierrokset la-su: klo 11 (90 min, engl.), 13 (60 min) ja 15 (90 min)

Opastus englanniksi saatavilla vain englanninkieliseltä sivulta

Yksityisopastukset sopimuksen mukaan

Pysäköinti

Päärakennuksen läheisyydessä on kaksi pysäköintialuetta, joissa vierailijat voivat pysäköidä vapaasti. Busseille on oma pysäköintialue.

Esteettömyys

Esteetön sisäänkäynti päärakennuksen takana. Pääsisäänkäynnin eteen voi ajaa tarvittaessa. Opastukset ovat esteettömiä.

Kulkuyhteydet

Paimion parantolalle pääsee paikallisbussilla Turun Kauppatorilta noin tunnissa.

Helsingin suunnalta tultaessa bussit pysähtyvät Valtatie 1:n (E18) liittymässä 11 (linja-autopysäkki ”Paimio th L”). Välimatka pysäkiltä parantolalle on noin 5 kilometriä, jonka voi kulkea taksilla.

Bussit Turku – Paimion parantola
Föli, Turun seudun joukkoliikenne

Bussit Helsinki – Paimio
Matkahuolto

Taksi 0200 10041 (+358 600 14121)
Taxidata (2,00 €/puhelu + pvm/mpm)

Palveluliikenteen aikataulu 10.8. alkaen

Palveluliikenne, Jalobus Oy: +358 50 305 4422