Vieraile Paimion parantolassa

Astu sisään Aino ja Alvar Aallon kiehtovaan funktionalistiseen  kokonaistaideteokseen. Humaanin modernismin  periaattein suunniteltu Paimion parantola (1929-1933) on kenties maailman tunnetuin suomalaisrakennus. Lämmin ja lähes käsinkosketeltava paikan tuntu on kantanut parantolan läpi vuosikymmenten ja muutosten. Rakennus ja sen ympäristö on suunniteltu olemaan medisiininen instrumentti itsessään.

Parantolan sisätiloihin pääsee vierailemaan sinne järjestetyillä kierroksilla ja näyttelyissä. Ulkopuolen voi kiertää vapaasti Arkkitehtuuripolkua seuraillen. Lisäksi parantolamiljööseen olennaisena osana kuuluvaan mäntymetsään on viitoitettu parin kilometrin mittainen metsäpolku.

Parantolan sisä- ja ulkotiloihin tutustuessa vierähtää helposti puoli päivää. Rakennuksesta löytyy myös Kanttiinikahvila.

Avoinna:

Lauantai 11-17

Sunnuntai 11-17

 
Avoinna seuraavaksi lauantaina 29.1.2022
 
Avoimet ovet 2.3.2022
 
Yksityisopastukset varattavissa 18.1. alkaen

Esittelykierros on lyhyt katsaus Paimion parantolaan arkkitehtuurihelmenä ja parantavana instrumenttina. Sisältää pikaisen käynnin kattoterassilla. Kierros kestää noin 30 minuuttia. Kierroksen jälkeen voi tutustua pysyvään Parantolan Huoneita – näyttelyyn.

 

Vapaa pääsy. 

 

 

info@paimionparantola.fi

041 3184 431

Yksityiskierros Paimion Parantolaan (60 min) kuljettaa vierailijat parantolan keltaisia portaita ylös aurinkoterassille, josta aukeaa näkymä kauas horisonttiin. Matkalla piipahdetaan myös parantolan yhteistiloissa. Terassivierailun jälkeen vierailijoilla on mahdollisuus tutustua ensimmäisen kerroksen alkuperäiseen 1930-luvun ja myöhempään sairaala-aikaiseen 1970-luvun potilashuoneeseen sekä ’Parantolan huoneita’ -näyttelyyn. (+30min)

Yksityiskierroksen hinta on 80€ opasmaksu + 25€ pl. alennusryhmät.
 

 

Räätälöimme sinulle sopivan kierroksen valitsemallasi aiheella, teemalla ja ajankohdalla. Opastuskielemme ovat suomi, ruotsi, englanti ja venäjä. Otathan meihin yhteyttä.
 
Koronapassi käytössä 18.-28.1.2022
 

info@paimionparantola.fi

041 3184 431

60 minuutin opastuksen aikana tutustutaan Paimion parantolan arkkitehtuuriin ja tyyliin sekä sisältä että ulkoa. Kierroksella kuullaan kertomuksia potilaiden sekä työntekijöiden pitkästä ja vaiheikkaasta historiasta parantolassa. Vierailemme myös toistaiseksi yleisöltä suljetulla kattoterrasilla ja osastonhoitajien rappukäytävässä, missä komeilee pohjoismaiden ensimmäinen maisemahissi. Rappukäytävää pitkin saavumme ensimmäisen kerroksen Parantolan Huoneita – näyttelyyn. Huoneet ovat eri teemaisia ja rikastavat opastetun kierroksen sisältöä. Voit myös tutustua 30-luvun ja 70-luvun museoituihin potilas huoneisiin. Suosittelemme varaamaan noin 30 minuuttia aikaa tutustumiseen. Tästä elämyksestä et halua jäädä paitsi!.

 

Laajan opastuskierroksen hinta on 25€ pl. alennusryhmät. 

 

 

info@paimionparantola.fi

041 3184 431

Esittelykierros on lyhyt katsaus Paimion parantolaan arkkitehtuurihelmenä ja parantavana instrumenttina. Sisältää pikaisen käynnin kattoterassilla. Kierros kestää noin 30 minuuttia. Kierroksen jälkeen voi tutustua pysyvään Parantolan Huoneita – näyttelyyn.

 

 

info@paimionparantola.fi

041 3184 431

’Parantolan huoneita’ -näyttely on kokemuksellinen elämys Paimion parantolan arkkitehtuurista, kalusteista ja yhteisöstä sekä parantolan eristetystä arjesta. Näyttelyssä kävijä voi kokea horisontaalisen potilaan näkökulman, levähtää Paimio- tuolissa sekä kokeilla Alvar Aallon ’äänetöntä lavuaaria’. Näyttelyssä voi myös tutustua nuorten arkkitehtien Aino ja Alvar Aallon ajatteluun sekä yhteistyöhön muiden ammattilaisten kanssa. Uppoudu parantolan väreihin upean, valkoisen ulkokuoren alla. 

 

Näyttelyn hinta on 8€ pl. alennusryhmät. Näyttelyyn kannattaa varata aikaa vähintään 30 minuuttia. 

 

 

info@paimionparantola.fi

041 3184 431

Kierroksen aikana (90 min) Paimion parantolan entisen maatilan mailla asuva opas kuljettaa vierailijat parantolan keltaisia portaita ylös aurinkoterassille, josta aukeaa näkymä kauas horisonttiin. Matkalla piipahdetaan parantolan yhteistiloissa sekä kuullaan miten rakennustaiteellisin keinoin voitiin auttaa ja hoitaa potilasta. Lisäksi kerrotaan arkisesta elämästä parantolassa potilaiden ja työntekijöiden näkökulmasta. Kierroksen aikana kurkistetaan myös hoitajien asuinhuoneisiin. Opastettu kierros päättyy ensimmäisen kerroksen alkuperäiseen 1930-luvun ja myöhempään sairaala-aikaiseen 1970-luvun potilashuoneeseen. Tämän jälkeen voi jatkaa tutustumista ’Parantolan huoneita’ -näyttelyyn. (+ noin 30 min)


Opastuskierroksen hinta on 100€ opasmaksu + 30€ pl. alennusryhmät.

 

 
Räätälöimme sinulle sopivan kierroksen valitsemallasi aiheella, teemalla ja ajankohdalla. Opastuskielemme kierrokselle on suomi. Otathan meihin yhteyttä.
 

041 3184 431

Parantolan päärakennuksen ympäri kulkee valkoisilla viireillä merkattu reitti. Viireihin painettujen QR-koodien avulla opastus on saatavilla omaan älylaitteeseen. Polku on käytössä aukioloaikoinamme ja sen käyttö on maksutonta. Arkkitehtuuripolku sopii hyvin esimerkiksi nelijalkaisten ystävien kanssa matkaaville.

Parantolan metsistä löytyy punaisilla tolpilla merkitty Parantolan metsät ry:n toteuttama kulttuuri- ja luontopolku.

 

Polun pituus on 2 kilometriä ja se on pääpiirteittäin hyvin helppokulkuinen. Lyhyempi oikoreitti on kilometrin mittainen. Polun varrella on opastauluja, joissa kerrotaan parantolan alueen historiasta.

 

Rauhoittavaa ympäristöä kaipaavalle polku tarjoaa pakopaikan metsän tuoksun ja puron solinan keskelle.

 

Varsinainen lähtöpaikka polulle on Preitilän päiväkodin, eli entisen ylilääkärin asunnon edestä, mutta opasteet kulkevat polulle myös parantolan päärakennukselta.

Paimion parantola

Alvar Aallon tie 275

21540 Preitilä

 
Pysäköinti

Päärakennuksen läheisyydessä on kaksi pysäköintialuetta, joissa vierailijat voivat pysäköidä vapaasti. Busseille on oma pysäköintialue. 

Esteettömyys

Esteetön sisäänkäynti päärakennuksen takana. Pääsisäänkäynnin eteen voi ajaa tarvittaessa. Opastukset ovat esteettömiä.

Kulkuyhteydet

Paimion parantolalle pääsee paikallisbussilla Turun Kauppatorilta noin tunnissa.

Fölin reittiopas

Matkahuolto –Reittiopas

Helsingin suunnalta tultaessa bussit pysähtyvät Valtatie 1:n (E18) liittymässä 11. (linja-autopysäkki: Paimio th L). Välimatka pysäkiltä parantolalle on noin 5 kilometriä, jonka voi kulkea taksilla. (Taxidata 0200 10041).