Tervetuloa valon puolelle!

Koe yhden maailman tunnetuimman suomalaisrakennuksen ainutlaatuisen valoisa ja rauhoittava ilmapiiri. Parantolan sisätiloihin pääset tutustumaan maksullisilla 60 – 90 minuutin opastetuilla kierroksilla ja näyttelyissä.  

Tutustu opastettuihin kierroksiin ja näyttelyihin alla ja varmista kesän puhuttelevin elämys ostamalla liput etukäteen!

Tarkemmat kuvaukset ja varausehdot löydät ohjelmien varaussivuilta. Paimion parantolaan voit tulla käymään myös ilman varausta, mutta aulaa, ravintolaa ja osaa näyttelyistä lukuun ottamatta rakennukseen pääsee tutustumaan vain opastetulla kierroksella. 

Parantolan alueen rakennuksiin ja piha-alueeseen voit tutustua Arkkitehtuuripolun QR-koodien avulla. Lisäksi lähiympäristön puistomaisessa mäntymetsässä on noin kahden kilometrin pituinen Parantolapolku. Molemmat polut ovat maksuttomia ja niillä voi kulkea vapaasti.

Palveluliikenne kyyditsee ilmaiseksi Paimion parantolalle 27.6. – 10.8.

 

Aukioloajat

Tiistai – sunnuntai
11.00 – 19.00

Opastetut kierrokset, 90 min
11.30, 13.30, 15.30 (englanti), 16.30

Opastetut kierrokset, 60 min
13.00

Yksityisopastukset sopimuksen mukaan

Varaa vierailusi

90 minuutin opastuksen aikana syvennytään Paimion parantolaan arkkitehtuuriin helmenä ja parantavana instrumenttina. Kierros koostuu tunnin opastuksesta parantolan eri kerroksiin ja puolen tunnin opastuksesta näyttelyihimme.
 
Kierroksella tutustutaan rakennuksen arkkitehtuuriin ja innovaatioihin, kuullaan tarinoita potilaiden ja työntekijöiden vaiheikkaasta historiasta parantolassa. Oppaan johdolla vieraillaan mm. kattoterrasilla ja ihastellaan pohjoismaiden ensimmäistä maisemahissiä. Rappukäytävää pitkin saavutaan Parantolan huoneita -näyttelyyn, jossa voi tutustua mm. parantolan muotoiluun, väreihin ja kalusteisiin sekä museoituihin potilashuoneisiin.
 
Opastuksen jälkeen voi nauttia parantolan muista palveluista mm. tehdä ostoksia Kaupassa, herkutella Ravintola Toivossa tai käyskennellä parantolan pihapiirissä.
 
Tämän opastuskierroksen hinta on 25€ / 15€ / henkilö.
 
Huom! Voit varata netin kautta vain viidelle henkilölle liput. Ota yhteyttä meihin, jos teitä on isompi ryhmä. (info@paimionparantola.fi) tai 0413184431.
 

60 minuutin opastetun kierroksen aikana saadaan lyhyt katsaus Paimion parantolaan. Kierros koostuu puolen tunnin kierroksesta parantolan tiloihin ja puolen tunnin opastuksesta näyttelyihimme.
 
Kierroksella kuullaan tarinoita parantolan arjesta ja arkkitehtuurista sekä vieraillaan lyhyesti mm. kattoterassilla. Kierros päättyy Parantolan huoneita -näyttelyyn.
 
Opastuksen jälkeen voi nauttia parantolan muista palveluista mm. tehdä ostoksia Kaupassa, herkutella Ravintola Toivossa tai käyskennellä parantolan pihapiirissä.
 
Tämän opastuskierroksen hinta on 15€ / 10€ / henkilö.
Huom! Voit ostaa kerralla vain liput viidelle henkilölle. Ota yhteys asiakaspalveluun, jos haluat varata liput suuremmalle ryhmälle (info@paimionparantola.fi tai 0413184431).
 

Räätälöimme sinulle ja/tai ryhmällesi yksilöllisen vierailun valitsemanasi ajankohtana.

 

Opastuksen sisällöissä voimme painottaa esim. arkkitehtuuria, parantolan arjen historiaa, rakennuksen toiminnan historiaa tai toimia vain kuljettajanasi parantolan käytävillä. Kysy meiltä muista mahdollisista teemoista ja erikoisasiantuntijaoppaistamme.

 

Yksityisopastuksen hinta on alkaen 80€ opasmaksu + 25€ / 15€ / henkilö (ryhmässä max 25 henkilöä)
 

Opastuskielemme ovat mm. suomi, ruotsi, englanti, venäjä.

 

’Parantolan huoneita’ -näyttely

 

’Parantolan huoneita’ -näyttely on kokemuksellinen elämys Paimion parantolan arkkitehtuurista, kalusteista ja yhteisöstä sekä parantolan eristetystä arjesta. Näyttelyssä kävijä voi kokea horisontaalisen potilaan näkökulman, levähtää Paimio- tuolissa sekä kokeilla Alvar Aallon ’äänetöntä lavuaaria’. Näyttelyssä voi myös tutustua nuorten arkkitehtien Aino ja Alvar Aallon ajatteluun sekä yhteistyöhön muiden ammattilaisten kanssa. Uppoudu parantolan väreihin upean, valkoisen ulkokuoren alla.

 

Aalto-huonekalujen alkulähteellä: Pertti Männistön kokoelma Paimion parantolassa

 

Kaarinalainen Pertti Männistö on kerännyt maailman laajimman yksityisen Aalto-muotoilun kokoelman. Siihen kuuluu yli 1000 esinettä vuosilta 1928-1965. Keräilijänä hän on erityisen kiinnostunut Aalto-huonekalujen varhaisvaiheista, joka osuu yhteen Paimion parantolan suunnittelun 1928-33 kanssa. Useimmat nykyisistä Aalto-klassikoista on suunniteltu parantolaa varten.

 

Näyttelyiden yhteishinta on 10€

Alle 7-vuotiaat ilmaiseksi

 

Parantolan päärakennuksen ympäri kulkee valkoisilla viireillä merkattu reitti. Viireihin painettujen QR-koodien avulla opastus on saatavilla omaan älylaitteeseen. Polku on käytössä aukioloaikoinamme ja sen käyttö on maksutonta. Arkkitehtuuripolku sopii hyvin esimerkiksi nelijalkaisten ystävien kanssa matkaaville.

Parantolan metsistä löytyy punaisilla tolpilla merkitty Parantolan metsät ry:n toteuttama kulttuuri- ja luontopolku.

 

Polun pituus on 2 kilometriä ja se on pääpiirteittäin hyvin helppokulkuinen. Lyhyempi oikoreitti on kilometrin mittainen. Polun varrella on opastauluja, joissa kerrotaan parantolan alueen historiasta.

 

Rauhoittavaa ympäristöä kaipaavalle polku tarjoaa pakopaikan metsän tuoksun ja puron solinan keskelle.

 

Varsinainen lähtöpaikka polulle on Preitilän päiväkodin, eli entisen ylilääkärin asunnon edestä, mutta opasteet kulkevat polulle myös parantolan päärakennukselta.

Saapumisohjeet

Osoite

Paimion parantola
Alvar Aallon tie 275
21540 Paimio

Aukioloajat

Tiistai – sunnuntai
11.00 – 19.00

Opastetut kierrokset, 90 min
11.30, 13.30, 15.30 (englanti), 16.30

Opastetut kierrokset, 60 min
13.00

Yksityisopastukset sopimuksen mukaan

Suljettu juhannuksena 24. – 26.6.

 

Pysäköinti

Päärakennuksen läheisyydessä on kaksi pysäköintialuetta, joissa vierailijat voivat pysäköidä vapaasti. Busseille on oma pysäköintialue.

Esteettömyys

Esteetön sisäänkäynti päärakennuksen takana. Pääsisäänkäynnin eteen voi ajaa tarvittaessa. Opastukset ovat esteettömiä.

Kulkuyhteydet

Paimion parantolalle pääsee paikallisbussilla Turun Kauppatorilta noin tunnissa.

Helsingin suunnalta tultaessa bussit pysähtyvät Valtatie 1:n (E18) liittymässä 11 (linja-autopysäkki ”Paimio th L”). Välimatka pysäkiltä parantolalle on noin 5 kilometriä, jonka voi kulkea taksilla.

Bussit Turku – Paimion parantola
Föli, Turun seudun joukkoliikenne

Bussit Helsinki – Paimio
Matkahuolto

Taksi 0200 10041 (+358 600 14121)
Taxidata (2,00 €/puhelu + pvm/mpm)