Vierailut Paimion parantolassa

Astu sisään Aino ja Alvar Aallon kiehtovaan funktionalistiseen  kokonaistaideteokseen. Humaanin modernismin  periaattein suunniteltu Paimion parantola (1929-1933) on kenties maailman tunnetuin suomalaisrakennus. Lämmin ja lähes käsinkosketeltava paikan tuntu on kantanut parantolan läpi vuosikymmenten ja muutosten. Rakennus ja sen ympäristö on suunniteltu olemaan medisiininen instrumentti itsessään.

Parantolan sisätiloihin pääsee vierailemaan sinne järjestetyillä kierroksilla ja näyttelyissä. Ulkopuolen voi kiertää vapaasti Arkkitehtuuripolkua seuraillen. Lisäksi parantolamiljööseen olennaisena osana kuuluvaan mäntymetsään on viitoitettu parin kilometrin mittainen metsäpolku.

Parantolan sisä- ja ulkotiloihin tutustuessa vierähtää helposti puoli päivää. Rakennuksesta löytyy myös Kanttiinikahvila.

Avoinna:

1.9. alkaen 

Torstai 13-19

Perjantai 11-17

Lauantai 11-18

Sunnuntai 11-17

Kierroksen kokonaiskesto on 60 minuuttia. Kierrokseen kuuluu keskusteleva opaskierros parantolan sisätiloissa, käynti aurinkoterassilla ja Parantolan huoneita -näyttely. Opastuksen sisällöt vaihtelevat tilannekohtaisesti, esimerkiksi esitettyjen kysymysten ja kierroksen reitin mukaan. Kierroksella
valokuvaaminen ja kysymysten esittäminen on ehdottoman suotavaa.

 

Tutustumiskierroksen hinta on 15€ pl. alennusryhmät. 

 

Varaa vierailusi tästä

 

tai sähköpostilla info@paimiosanatorium.com

tai puhelimitse soittamalla numeroon 041 3184 431.

Kierroksen kokonaiskesto 90 minuuttia. Kierrokseen kuuluu laaja opastettu kierros parantolan sisätiloissa, käynti aurinkoterassilla ja Parantolan huoneita -näyttely. Opastuksen sisällöt käsittelevät rakennuksen arkkitehtuuria, muotoilua, käyttöä, muutoksia ja kulttuurihistoriaa. Kierroksella valokuvaaminen ja kysymysten esittäminen on mahdollista.

 

Opastetun kierroksen hinta on 25€ pl. alennusryhmät. 

 

Varaa vierailusi tästä

 

tai sähköpostilla info@paimiosanatorium.com

tai puhelimitse numeroon 041 3184 431.

Parantolan huoneita -otsikko kertoo näyttelystä kaiken olennaisen. Paimion parantolan potilashuoneet ovat sekä näyttelyn kertomus että kertoja. Huoneet ovat nähneet lähes 90 käyttövuotensa aikana paljon ja nyt ne kertovat näkemästään. Sisällöt keskittyvät pääasiallisesti parantolan suunnitteluun ja käyttöön, mutta tarinat niiden ympärillä heräävät myös kävijän mielessä eloon. Sisältää kokemuksellisuutta ja mahdollisuuden nähdä myös museoituihin potilashuoneisiin.

 

Näyttelyn ovat suunnitelleet Miina Karske ja Martin Born yhdessä Henna Helanderin kanssa. 

 

Näyttelyn hinta on 8€ pl. alennusryhmät. Näyttelyyn kannattaa varata aikaa vähintään 30 minuuttia. 

 

Varaa vierailusi tästä

Lastenpäivän seikkailukierroksella pääset ratkaisemaan tehtäviä, jotka johdattavat palkinnon luokse… Lastenpäivän kierros on koko perheen kierros, jossa pääsee tutustumaan Paimion parantolaan lapsenmielisestä näkökulmasta.

 

Seikkailukierros sopii 6-12 -vuotiaille lapsille. Nuoremmille lapsille on tarjolla vaihtoehtoinen kuvasuunnistus kierroksen aikana.

 

Kierroksen hinta on 5 euroa per lapsi ja yksi aikuinen tarvittaessa ilmaiseksi mukaan. Toivomme aikuisen osallistuvan mukaan kierrokselle, jos lapsi on alle 8-vuotias. 

 

Lasten kierrokset kestävät noin 45 min. Otamme yhdelle kierrokselle enintään 8 lasta vanhempineen. Suosittelemme etukäteen  ilmoittautumista, jotta varmistat lapsesi paikan kierroksella.

 

Varaa vierailusi tästä

 

tai sähköpostilla lapset@paimiosanatorium.com

Parantolan päärakennuksen ympäri kulkee valkoisilla viireillä merkattu reitti. Viireihin painettujen QR-koodien avulla opastus on saatavilla omaan älylaitteeseen. Polku on käytössä aukioloaikoinamme ja sen käyttö on maksutonta. Arkkitehtuuripolku sopii hyvin esimerkiksi nelijalkaisten ystävien kanssa matkaaville. 

Parantolan metsistä löytyy punaisilla tolpilla merkitty Parantolan metsät ry:n toteuttama kulttuuri- ja luontopolku.

Polun pituus on 2 kilometriä ja se on pääpiirteittäin hyvin helppokulkuinen. Lyhyempi oikoreitti on kilometrin mittainen. Polun varrella on opastauluja, joissa kerrotaan parantolan alueen historiasta. 

Rauhoittavaa ympäristöä kaipaavalle polku tarjoaa pakopaikan metsän tuoksun ja puron solinan keskelle.

Varsinainen lähtöpaikka polulle on Preitilän päiväkodin, eli entisen ylilääkärin asunnon edestä, mutta opasteet kulkevat polulle myös parantolan päärakennukselta. 

Paimion parantola sijaitsee osoitteessa:

Alvar Aallon tie 275

21540 Preitilä

 

Etäisyydet:

Helsinki 140 km

Turku 30 km

Paimio 3 km

Esteetön sisäänkäynti on päärakennuksen takaa, minne ajetaan päärakennuksen vasemmalta puolelta. Vierailuilla käytössä olevat tilat ovat pääpiirteittäin esteettömiä. 

 

Helsingin ja Turun välillä liikennöivien linja-autojen pikavuorot pysähtyvät ”Paimio moottoritie (liittymä11)”, josta on lähin yhteys Paimion parantolaan. Matkaa on kuitenkin lähes viisi kilometriä, joten taksin tilaaminen voi olla hyvä vaihtoehto. 

 

Turun ja Paimion välillä liikennöivien paikallisbussien aikataulut kannattaa varmistaa Fölin sivuilta (www.foli.fi). Paikallisbussilla matka Turusta Paimioon kestää noin tunnin. Osa busseista pysähtyy parantolalla, osa puolestaan Paimion keskustassa eli Vistalla, joten on hyvä tarkastaa matkan reitti etukäteen.

 

Autolla Helsingistä tultaessa Turun moottoritieltä valitaan liittymä 11, jota ajetaan 3 km, jonka jälkeen löytyy opaskyltti Paimion sairaalaan eli parantolaan.

 

Päärakennuksen läheisyydessä on kaksi pysäköintialueetta, joille kävijät voivat pysäköidä vapaasti. Pääsisäänkäynnin edessä pysäköinti ei ole sallittua, mutta tarvittaessa sinne voi ajaa varovaisuutta noudattaen. Busseille on oma pysäköintialueensa.

Paimion parantola
Alvar Aallon tie 275, Paimio
0413184431 
info@paimiosanatorium.com

 

Puheluihin vastaamme aukioloaikojemme mukaisesti. Sähköposteihin pyrimme vastaamaan viimeistään 2-3 arkipäivän kuluessa.

Muistathan, että Paimion parantolan lisäksi Suomesta ja maailmalta löytyy runsaasti muitakin kiehtovia arkkitehtuurikohteita. 

 

Tutustu laajemmin Alvar Aallon tuotantoon VisitAlvarAalto -sivustolla. Sivuston taustalla toimii Alvar Aalto -säätiö. 

Paimion parantolan matkailutoiminta toimii yhteistyössä Turun seudun matkailua edistävän VisitTurun kanssa.

 

Läheltämme löytyy valtava määrä tekemistä ja kokemista. Ota siis ilo irti alueen palveluista.

Suosittelemme tutustumaan Paimion kaupungin tarjoamiin palveluihin. Erityisesti liikuntamahdollisuuksistaan tunnettu kasvava maalaiskaupunki on parantolalta vain muutaman kivenheiton päässä. 

 

Tutustu kaupunkiin osoitteessa Paimio.fi