Tervetuloa valon puolelle!

Koe yhden maailman tunnetuimman suomalaisrakennuksen ainutlaatuinen tunnelma. Parantolan sisätiloihin pääset tutustumaan maksullisilla opastetuilla kierroksilla ja näyttelyssä.  

Tutustu opastettuihin kierroksiin ja näyttelyihin alla ja varmista elämyksesi ostamalla liput etukäteen!

Tarkemmat kuvaukset ja varausehdot löydät ohjelmien varaussivuilta. Paimion parantolaan voit tulla käymään myös ilman varausta, mutta aulaa, ravintolaa ja näyttelyä lukuun ottamatta rakennukseen pääsee tutustumaan vain opastetulla kierroksella. 

Parantolan alueen rakennuksiin ja piha-alueeseen voit tutustua Arkkitehtuuripolun QR-koodien avulla. Lisäksi lähiympäristön puistomaisessa mäntymetsässä on noin kahden kilometrin pituinen Parantolapolku. Molemmat polut ovat maksuttomia ja niillä voi kulkea vapaasti.

Aukioloajat

Suljettu, vain opastuksia.

Poikkeusaukioloajat
Parantola hiljenee tammikuuksi ja olemme yleisöltä suljettuna. Yksityisryhmille parantola on auki sopimuksen mukaan. 

Ryhmävaraukset
sales@paimionparantola.fi

Varaa vierailusi

Arkkitehtuurin ja muotoilun päivät Paimion parantolassa 4.2. – juhlapäivän erityiskierrokset

 

25 € / 15 € (alennusryhmät)

 

Paimion parantola osallistuu arkkitehtuurin ja muotoilun juhlaviikkoon ainutlaatuisilla arkkitehtuuriopastuksilla, joilla perehdytään Alvar ja Aino Aallon läpimurtoteoksen muotoihin ja merkityksiin pintaa syvemmin.

 

Paimion parantolassa juhlistetaan Arkkitehtuurin ja muotoilun päiviä sekä Alvar Aallon 125-vuotispäivää ainutlaatuisilla, todellisen Aalto-asiantuntijan opastamilla arkkitehtuurikierroksilla. Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja, arkkitehti Tommi Lindh johdattaa vierailijat parantolan humaaniin suunnitteluun ja Aaltojen mielenmaisemaan 90 minuutin kierroksilla. Teemaopastuksella pääset perehtymään merkkirakennuksen arkkitehtuuriin ja muotoihin pienintäkin yksityiskohtaa myöden.

 

Arkkitehtuurikierrokset järjestetään lauantaina 4. helmikuuta kello 11 ja 13. Varaa elämyksesi ennakkoon – juhlapäivän erityiskierroksille on rajattu määrä paikkoja!

 

Millaista oli elämä Paimion parantolassa 1930-luvulla? Mitä potilaiden tavalliseen päivään kuului? Entä mitä tarkoitti lumpustelu? Uppoudu parantolan tunnelmaan rooliopastuksilla!  

 

25 € / 15 € (alennusryhmät)

 

Parantolassa vietetään talvilomaa tarinallisten rooliopastusten parissa. Kierroksella Helmi, entinen potilas, kertoo parantolan rakennuksesta yksityiskohtineen, Alvar ja Aino Aallosta, tubista, lumpustelusta sekä vaiherikkaasta elämästään Paimion parantolassa nuorena tyttönä 1930-luvulla.   

Rooliopastuksia järjestetään torstaina ja perjantaina 23. ja 24.2. klo 11 ja 13 sekä lauantaina 25.2. klo 11.


Varaa paikkasi elämykselle ja astu 1930-luvulle parantolan elämään! Paikkoja on rajoitettu määrä – tervetuloa!
 

 

25 € / 15 € (alennusryhmät)
 
Opastuksella syvennytään Paimion parantolan arkeen, arkkitehtuuriin ja innovaatioihin. Kierros koostuu vierailusta parantolan eri kerroksiin ja huoneisiin sekä tutustumisesta näyttelyyn. Kierroksen ja näyttelyyn tutustumisen arvioitu yhteiskesto on 90 minuuttia.  

Oppaan johdolla tutustutaan rakennuksen arkkitehtuuriin ja parantaviin elementteihin, kuullaan tarinoita potilaiden ja työntekijöiden vaiheikkaasta historiasta parantolassa ja ihmetellään muotoilun merkityksiä. Kierroksella vieraillaan mm. kattoterrasilla ja ihastellaan pohjoismaiden ensimmäistä maisemahissiä. Opastuksen päätteeksi saavutaan Parantolan huoneita -näyttelyyn, jossa voi perehtyä mm. parantolan muotoiluun, väreihin ja kalusteisiin sekä museoituihin potilashuoneisiin. 
 
Hinta sisältää pääsyn kaikkiin näyttelyihin. Alennusryhmiin kuuluvat 7–15-vuotiaat lapset, opiskelijat, eläkeläiset ja työttömät.
 
Huom! Voit varata netin kautta liput enintään  seitsemälle henkilölle. Ota yhteyttä meihin, jos teitä on isompi ryhmä (sales@paimionparantola.fi tai 0413184431).
 

15 € / 10 € (alennusryhmät)

 

Opastuksella kurkistetaan parantolan arkeen ja arkkitehtuuriin. Kierros koostuu puolen tunnin opastuksesta parantolan tiloissa ja tutustumisesta näyttelyyn. Kierroksen ja näyttelyyn tutustumisen arvioitu yhteiskesto on 60 minuuttia. 

 

Kierroksella kuullaan tarinoita parantolan arkkitehtuurista ja historiasta sekä vieraillaan nopeasti mm. kattoterassilla. Kierros päättyy Parantolan huoneita -näyttelyyn. 

 
Opastuksen jälkeen voi nauttia parantolan muista palveluista mm. tehdä ostoksia Kaupassa, herkutella Ravintola Toivossa tai käyskennellä parantolan pihapiirissä.
 
Hinta sisältää pääsyn kaikkiin näyttelyihin. Alennusryhmiin kuuluvat 7–15-vuotiaat lapset, opiskelijat, eläkeläiset ja työttömät. 
 
Huom! Voit varata netin kautta liput enintään  seitsemälle henkilölle. Ota yhteyttä meihin, jos teitä on isompi ryhmä (sales@paimionparantola.fi tai 0413184431).
 

Räätälöimme sinulle ja/tai ryhmällesi yksilöllisen vierailun valitsemanasi ajankohtana.

Opastuksen sisällöissä voimme painottaa esim. arkkitehtuuria, parantolan arjen historiaa, rakennuksen toiminnan historiaa tai toimia vain kuljettajanasi parantolan käytävillä. Kysy meiltä muista mahdollisista teemoista ja erikoisasiantuntijaoppaistamme.

 

Yksityisopastuksen hinta on alkaen 80€ opasmaksu + 25€ / 15€ / henkilö. Varaamme yhden oppaan 25 henkilöä kohden. Hinta sisältää pääsyn kaikkiin näyttelyihin.

 

Opastuskielemme ovat mm. suomi, ruotsi, englanti, venäjä.

 

Parantolan huoneita -näyttely

 

10 €

 

Parantolan huoneita -näyttely on kokemuksellinen elämys Paimion parantolan arkkitehtuurista, kalusteista ja yhteisöstä sekä parantolan eristetystä arjesta. Näyttelyssä kävijä voi kokea horisontaalisen potilaan näkökulman, levähtää Paimio- tuolissa sekä kokeilla Alvar Aallon äänetöntä lavuaaria. Näyttelyssä voi myös tutustua nuorten arkkitehtien Aino ja Alvar Aallon ajatteluun sekä yhteistyöhön muiden ammattilaisten kanssa. Uppoudu parantolan väreihin upean, valkoisen ulkokuoren alla.

 

Alle 7-vuotiaat ilmaiseksi.

 

Maksu paikan päällä.

Parantolan päärakennuksen ympäri kulkee valkoisilla viireillä merkattu reitti. Viireihin painettujen QR-koodien avulla opastus on saatavilla omaan älylaitteeseen. Polku on käytössä aukioloaikoinamme ja sen käyttö on maksutonta. Arkkitehtuuripolku sopii hyvin esimerkiksi nelijalkaisten ystävien kanssa matkaaville.

 

Maksuton

Parantolan metsistä löytyy punaisilla tolpilla merkitty Parantolan metsät ry:n toteuttama kulttuuri- ja luontopolku.

 

Polun pituus on 2,6 kilometriä ja se on pääpiirteittäin hyvin helppokulkuinen. Lyhyempi oikoreitti on kilometrin mittainen. Polun varrella on opastauluja, joissa kerrotaan parantolan alueen historiasta.

 

Rauhoittavaa ympäristöä kaipaavalle polku tarjoaa pakopaikan metsän tuoksun ja puron solinan keskelle.

Varsinainen lähtöpaikka polulle on Preitilän päiväkodin, eli entisen ylilääkärin asunnon edestä, mutta opasteet kulkevat polulle myös parantolan päärakennukselta.

 

Maksuton

Saapumisohjeet

Osoite

Paimion parantola
Alvar Aallon tie 275
21540 Paimio

Pysäköinti

Päärakennuksen läheisyydessä on kaksi pysäköintialuetta, joissa vierailijat voivat pysäköidä vapaasti. Busseille on oma pysäköintialue.

Esteettömyys

Esteetön sisäänkäynti päärakennuksen takana. Pääsisäänkäynnin eteen voi ajaa tarvittaessa. Opastukset ovat esteettömiä.

Kulkuyhteydet

Paimion parantolalle pääsee paikallisbussilla Turun Kauppatorilta noin tunnissa.

Helsingin suunnalta tultaessa bussit pysähtyvät Valtatie 1:n (E18) liittymässä 11 (linja-autopysäkki ”Paimio th L”). Välimatka pysäkiltä parantolalle on noin 5 kilometriä, jonka voi kulkea taksilla.

Bussit Turku – Paimion parantola
Föli, Turun seudun joukkoliikenne

Bussit Helsinki – Paimio
Matkahuolto

Taksi 0200 10041 (+358 600 14121)
Taxidata (2,00 €/puhelu + pvm/mpm)

Palveluliikenteen aikataulu 10.8. alkaen

Palveluliikenne, Jalobus Oy: +358 50 305 4422