PAIMION PARANTOLA -SÄÄTIÖ

Parantolan kulttuuriperinnön puolesta

Paimion parantola -säätiön tarkoituksena on Paimion parantolan arkkitehtuurin ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaan henkisen ja aineellisen pääoman suojeleminen, niihin liittyvien arvojen edistäminen ja kehittäminen sekä parantolakiinteistön ja irtaimiston muodostaman kokonaisuuden säilyttäminen.

Paimion parantola -säätiön perustamisasiakirja allekirjoitettiin 27. lokakuuta 2020. Säätiön perustajia ovat Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, valtio, Alvar Aalto -säätiö sekä Paimion ja Turun kaupungit. Valtion puolesta perustamisasiakirjan allekirjoittivat tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko ja ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen.

Ministeri Saarikko iloitsi säätiön perustamisesta tiedotustilaisuudessa seuraavasti: ”Olen erittäin tyytyväinen siitä, että löysimme yhdessä alueen toimijoiden ja asiantuntijoiden kanssa ratkaisun, joka mahdollistaa tämän kansainvälisesti merkittävän arkkitehtuurikohteen pitkäjänteisen kehittämisen. Haluan kiittää kaikkia perustajajäseniä ja toivottaa menetystä uudelle säätiölle – työ Paimion parantolan tulevaisuuden turvaamiseksi alkaa nyt.”

”Funktionalismin ihanteita edustava parantola vei suomalaista arkkitehtuuria maailmankartalle. Perustettavan säätiön avulla voidaan säilyttää Aallon uraauurtavan työn rakennus- ja kulttuuriperinnöllinen arvo,” ministeri Mikkonen kiitti tilaisuudessa. ”Onnea säätiön uudelle hallitukselle tässä tärkeässä työssä vaalia Aallon perintöä ja kehittää Paimion parantolaa eteenpäin,” Mikkonen jatkoi.

Säätiö on saanut pääomaa ja rahoitusta  Suomen valtiolta, minkä lisäksi sekä Alvar Aalto -säätiö että Paimion ja Turun kaupungit ovat luovuttaneet säätiölle peruspääomaa.

Paimion parantolan omistavan Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä luovuttaa säätiölle parantolan kiinteistöt rakennuksineen ja irtaimistoineen.

Paimion parantola Oy

Paimion parantola Oy on perustettiin vuonna 2020. Sen tarkoituksena on turvata sekä ylläpitää Paimion parantolan kiinteistö ja irtaimisto sekä kehittää rakennuksen tiloille uusia käyttötarkoituksia taloudellisesti kestävällä pohjalla rakennuksen suojelumääräyksien puitteissa. Osakeyhtiö vastaa parantolan tapahtuma-, majoitus- ja vierailuliiketoiminnasta. Toiminnan kehittäminen on tärkeää tapahtua Alvar ja Aino Aallon arkkitehtuuria sekä sen kulttuurihistoriallista arvoa kunnioittaen.

Paimion parantola täyttää 90 vuotta!

Tilaa uutiskirjeemme, ja kuulet ensimmäisenä juhlavuoden tapahtumista ja näyttelyistä.