Näyttelyt Paimion parantolassa​

Parantolan näyttelyihin voi tutustua vierailujen yhteydessä. Rakennuksen pihapiirissä voi viihtyä vapaasti tai lähteä kiertämään Parantolan metsät ry:n viitoitettua luontopolkua.

Paimion parantola 90 – Inhimillinen näkökulma

12.5.–30.9.2023

Alvar ja Aino Aallon näkemys ihmisen, luonnon, arkkitehtuurin ja muotoilun keskinäisistä suhteista oli ajassaan ainutkertainen. Miten tätä suhdetta voi tulkita tässä ajassa ja nykyisissä muuttuvissa ympäristöissä? Miten perspektiivi on elänyt ja miten se katsoo tulevaisuuteen?

 

Paimion parantola ja Grafia ry täyttävät tänä vuonna molemmat 90 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Paimion parantola -säätiö ja Grafia järjestivät avoimen kansainvälisen julistekilpailun, johon osallistui 444 työtä Suomesta ja ympäri maailmaa. Nyt esillä olevat kilpailutyöt tulkitsevat Aaltojen näkemystä ja tuovat sen vuoteen 2023. 

Inhimillinen näkökulma -julistenäyttelyssä on esillä palkittujen töiden lisäksi 24 tuomariston näyttelyyn valitsemaa julistetta.

“Palkitut työt edustavat laajaa ja laadukasta tyylilajien kirjoa, joista jaetulle ykkössijalle nostettiin hallittu ja tyylikäs typografinen juliste sekä vahva ja pysäyttävä abstrakti työ. Palkittujen julisteiden joukkoon mahtui myös klassista graafista muotokieltä, ilmavaa tunnelmaa ja leikkisää kuvitusta edustavat erinomaiset työt.”

Ilkka Kärkkäinen, so_helsinki, kilpailun tuomariston puheenjohtaja

Lue lisää kilpailun voittajista täällä.

Vapaa pääsy.
Inhimillinen näkökulma -näyttely on esillä parantolan 4. kerroksessa.

Parantolan huoneita​

Pysyvä näyttely

Parantolan huoneita -näyttely on kokemuksellinen näyttely Paimion parantolan arkkitehtuurista, kalusteista ja yhteisöstä sekä parantolan eristetystä arjesta. Näyttelyssä kävijä pääsee tutustumaan 1930- ja 70-luvun museoituihin potilashuoneisiin. Muissa näyttelyn huoneissa vierailija voi esimerkiksi heittäytyä pitkäkseen 1930-luvun sairaalasängylle ja kokeilla onko Alvar Aallon ’äänetön lavuaari’ luvatun hiljainen.

Näyttelyssä voi tutustua nuorten arkkitehtien Aino ja Alvar Aallon ajatteluun sekä yhteistyöhön muiden ammattilaisten kanssa, ja huumautua parantolan väreistä upean, valkoisen ulkokuoren alla.

Pääsy Parantolan huoneita -näyttelyyn sisältyy opastettuihin kierroksiin. Voit myös varata lipun pelkkiin näyttelyihin.

Näyttelyn suunnittelusta ja toteutuksesta on vastannut Miina Karske ja Martin Born.

Kuvat: Johannes Romppanen ja Risto Musta (ylhäällä), Jaska Poikonen (alhaalla)

Aulanäyttely

Pysyvä näyttely

Parantolan aulassa sijaitsevasta näyttelystä saa yleiskatsauksen parantolan vaiheista. Näyttely on maksuton ja siihen voi tutustua vapaasti rakennuksen aukioloaikoina.

Näyttely kertoo 1930-luvulla valmistuneen parantolan suunnittelun ideologiasta, rakentamisesta, sen ikonisista huonekaluista, teknisistä innovaatioista sekä sen suunnitelleesta nuoresta arkkitehtipariskunnasta,  Aino ja Alvar Aallosta.

 

Maksuton

Paimion parantola täyttää 90 vuotta!

Tilaa uutiskirjeemme, ja kuulet ensimmäisenä juhlavuoden tapahtumista ja näyttelyistä.