Näyttelyt Paimion parantolassa​

Parantolan näyttelyihin voi tutustua vierailujen yhteydessä. Ulkopuolen voi kiertää vapaasti tai parantolan ympäri viitoitettua Arkkitehtuuripolkua seuraillen.

Aalto-huonekalujen alkulähteellä: Pertti Männistön kokoelma Paimion parantolassa

18. 6. alkaen

Kaarinalainen Pertti Männistö on kerännyt maailman laajimman yksityisen Aalto-muotoilun kokoelman. Siihen kuuluu yli 1000 esinettä vuosilta 1928-1965. Keräilijänä hän on erityisen kiinnostunut Aalto-huonekalujen varhaisvaiheista, joka osuu yhteen Paimion parantolan suunnittelun 1928-33 kanssa. Useimmat nykyisistä Aalto-klassikoista on suunniteltu parantolaa varten.

Parantolan alkuperäiskalusteiden lisäksi Männistön kokoelmaan kuuluu ainutlaatuisia parantolan suunnittelun yhteydessä syntyneitä prototyyppejä, jotka antavat arvokasta tietoa designklassikkojen syntyprosesseista. Näyttelyssä ne palaavat syntysijoilleen Paimion parantolaan ja kertovat omat jännittävät tarinansa. Keräilijän näyttelyssä jakamasta asiantuntemuksesta ja ajoitustakin helpottavista tärpeistä on iloa jokaiselle Aaltojen muotoilusta kiinnostuneelle.

Näyttelyn on kuratoinut Miina Karske.

Elina Brotherus: Elämisen tiloja

Alkaen 31. toukokuuta

Elina Brotherus, Transat (2015)

Parantolan entisissä potilaishuoneissa on nähtävillä Elina Brotheruksen valokuvateoksia, jotka on kuvattu vuosien 2015 ja 2018 residenssiaikoina Maison Louis Carréssa, ainoassa Aallon Ranskaan suunnittelemassa yksityisrakennuksessa. Kuten Brotheruksen aiemmissakin sarjoissa, Maison Louis Carré -teoksien näkökulmat ilmentävät mahdollisuutta liikkua tutkimattomilla elämisen poluilla ja havainnoida olemassa olevaa arkkitehtuuria asuttamalla tiloja kuvitteellisin hahmoin.

Rouheilla, viimeistelemättömillä ja entistä käyttötarkoitustaan toistavilla seinillä, Brotheruksen valokuvat ilmentävät kysymyksiä tilojen menneistä ajoista ja toipilaista.
Näin Parantolan uuden ajan kynnyksellä voimme pohtia näiden tilojen tulevia, vielä tuntemattomia asukkaita.

Elämisen tiloja -näyttely ilmentää ihmiseloa laajemmin kahta Aalto-rakennusta ja kiinnittää huomion rakennusten kyvykkyyteen toimia eri tavalla elämän kaaren aikana.
Tällä tavoin näyttely syventyy funktionalismin sanomaan muodon ja (alkuperäisen) tarkoituksen heijastumasta ehdottamaan kuvitteellista uudelleenkäyttöä.

Elämisen tiloja-näyttely toimii perustana Brotheruksen uusille teoksille, jotka hän valokuvaa tämän kevään residenssijaksojensa aikana Paimion parantolassa.

Elina Brotherus: Elämisen tiloja -näyttely on tuotettu yhteistyössä Les Amies de la Maison Carrén kanssa.

Parantolan huoneita​

Pysyvä näyttely

Parantolan huoneita -näyttely on kokemuksellinen näyttely Paimion parantolan arkkitehtuurista, kalusteista ja yhteisöstä sekä parantolan eristetystä arjesta. Näyttelyssä kävijä pääsee tutustumaan 1930- ja 70-luvun museoituihin potilashuoneisiin. Muissa näyttelyn huoneissa vierailija voi esimerkiksi heittäytyä pitkäkseen 1930-luvun sairaalasängylle ja kokeilla onko Alvar Aallon ’äänetön lavuaari’ luvatun hiljainen.

Näyttelyssä voi tutustua nuorten arkkitehtien Aino ja Alvar Aallon ajatteluun sekä yhteistyöhön muiden ammattilaisten kanssa, ja huumautua parantolan väreistä upean, valkoisen ulkokuoren alla.

Näyttelyn suunnittelusta ja toteutuksesta on vastannut Miina Karske ja Martin Born.

Kuvat: Johannes Romppanen ja Risto Musta (ylhäällä), Jaska Poikonen (alhaalla)

Aulanäyttely

Pysyvä näyttely

Parantolan aulassa sijaitsevasta näyttelystä saa yleiskatsauksen parantolan vaiheista. Näyttely on maksuton ja siihen voi tutustua vapaasti rakennuksen aukioloaikoina.

Näyttely kertoo 1930-luvulla valmistuneen parantolan suunnittelun ideologiasta, rakentamisesta, sen ikonisista huonekaluista, teknisistä innovaatioista sekä sen suunnitelleesta nuoresta arkkitehtipariskunnasta,  Aino ja Alvar Aallosta.