Arkkitehtuuripolku -rasti 9

Paimion parantola 1933

Kuvat: Alvar Aalto -säätiö

Täältä pohjoispuolelta löytyvät parantolan tekniset tilat.  Kokonaisuuden ilme on melkein linnamainen.

Huoltosiiven kellarissa sijaitsi pesula, sen yläpuolella leipomo ja keittiötilat. Ylimpänä oli keittiöhenkilökunnan asuntola, jota kutsuttiin hotelliksi.

Lämpökeskus oli sijoitettu tavallisista ratkaisuista poiketen omaan erilliseen rakennukseensa, jotta mahdollinen räjähdys ei vahingoittaisi rakennuksen muita osia.

Tuberkuloosipotilaita hoidettiin myös leikkauksilla. Vuonna 1958 valmistuneen leikkaussalisiiven tunnistaa pyöreistä kattoikkunoista. Tämäkin rakennussiipi on Aallon toimiston suunnittelema.

Savupiipun, vesisäiliön ja portaikon erikoisesta yhdistelmästä tuli parantolan maamerkki. Savupiippua on myöhemmin madallettu: sen ylälevike on purettu.