fbpx

Ajankohtaista

AIR-näyttelyn lokaatiot ja teokset

AIR – hengittämisen taide hengittämisen arkkitehtuurissa

Paimion parantolan kesänäyttely AIR levittäytyy rakennuksia ympäröivään jylhään mäntymetsään, päärakennukseen ja sille omistettuun näyttelytilaan.

AIR kutsuu katsojat pysähtymään ja latautumaan kokemuksellisen ja rauhallisen nykytaiteen äärelle. Teokset ovat dialogissa ikonisen modernistisen arkkitehtuurin ja luonnon kanssa.

Parantolan metsä

Josefina Nelimarkka

Atmospheric Un/knowing
Tilallinen installaatio
2024

Yhteistyössä:
Parantolan metsät

Josefina Nelimarkan metsäinstallaatio Atmospheric Un/knowing kutsuu katsojat meditatiiviselle kävelylle ja performatiiviseen lukemiseen metsässä – pysähtymään ja kokemaan luonto uudelleen, siirtämään sisäistä ja ulkoista maisemaa.

Teos kannustaa ympäristösuhteemme havainnointiin ja pohdintaan.

Polkua pitkin käveleminen/kirjoittaminen/lukeminen uudistaa kieltä suhteessa ympäristöön. Se jättää taakseen alkuperänsä ja kääntyy kohti uusia mahdollisuuksia.

Atmospheric Un/knowing yhdistää huolella valitut paikat parantolaa ympäröivässä mäntymetsässä, läpinäkyvät kirjoitukset piiloutuvat ja paljastuvat polulla kulkiessa. Installaation osana on myös peilejä. Atmosfäärinen runous reflektoi jatkuvasti muuttuvaa valoa, kasvillisuutta ja sääolosuhteita.

Kävelyn/kirjoittamisen/lukemisen aikana katsoja kohtaa pilviä, jotka nousevat taivaan herkkyydestä, kokemuksen fyysisyydestä ja kokee ohimenevän hetken. Sekä taiteilija että katsoja ovat läsnä jatkuvassa muutoksessa; tämä on pilvi, joka määrittelee hetken sen syntyessä.

Leikkaussali

Tuomas A. Laitinen

Penelope
Monikanava-audio, ultraäänikaiuttimet, stereoääni, esineet
Drone, Tuomas Toivonen (äänitetty 1.5.2024 at Kulttuurisauna, Helsinki).
Ääni, Constance Trouve
2024

Kuten Penelope, joka kutoo käärinliinaa päivällä ja purkaa sen öisin ostaakseen ovelasti lisää aikaa Ithacan valtaistuinta janoavilta 108 kosijalta, teoksessa esitetty ääni huiputtaa aikaa ja luo samanaikaisesti sekä mukaansatempaavan että intiimin tilan.

Sanat ’’weaving’’ ja ’’unweaving’’ kutoutuvat ääniverkkoon, jota seuraa feedback-systeemillä tehty orgaaninen taustahurina. Teoksessa aikaa ei esitetä aikajanana, vaan plastisena maailman huminana suhteessa tilaan ja tiettyyn paikkaan. Leikkaussalista tulee unelmatila. Siinä äänet luovat kontaktialueen, joka kukoistaa kaaoksen ja kummittelevan selkeyden välillä. Kutominen kuunvalossa ja kutominen auringossa, hengittäminen sisään ja hengittäminen ulos.

Päärakennuksen potilasaula

Santtu Laine

[even] the seven seas
Bioplastisia palat, metallikoukut, metallilanka, rautahäkki, ääni-installaatio
240 cm x 180 cm x 180cm
2024

Santtu Laine pohtii töissään tekemisen ja tekemättä jättämisen ekologiaa. Ekologinen kriisi on saanut monet meistä pohtimaan henkilökohtaista vaikutustamme ympäristöön. Santtu Laineen töissä se näkyy taiteeseen liittyvien ympäristövaikutusten arviointina. Hän tutkii ja oppii kestäviä tapoja tehdä taidetta.

Viime vuonna Laine teki lähes sata testiä uusilla materiaaleilla. Hän kokeili erilaisia ratkaisuja, valutekniikoita ja muotteja etsiessään tapoja hallita ja muotoilla merilevästä valmistettuja biomuoveja. Sitten hän tajusi, ettei absoluuttiseen kontrolliin tarvitse pyrkiä. Tämä herätti ajatuksen materiaaliin kätkeytyneestä muistista ja taiteilijan roolista tämän muiston tulkitsijana.

Prosessin tuloksena syntyi muun muassa installaatio [even] the seven seas. Teoksessa Laine muodostaa yhteyksiä materiaalin sisällä piilevän muistin, ihmisen ja vedenalaisen luonnon välille. Installaatio koostuu biomuovista tehdyistä veistoksista ja tilallisesta ääniteoksesta. Teos on myös poliittinen: se kiinnittää huomion vedenalaisten metsien kestämättömään hyödyntämiseen liittyviin ongelmiin.

Bunkkeri

Nastja Säde Rönkkö

6 Days Without
installaatio
2019

Nastja Säde Rönkkö eli kuusi kuukautta ilman internetiä. Kaikki viestintä, henkilökohtaisesta ammatilliseen, kaupungissa navigoiminen, sosiaalisen elämä ja työskentely tapahtui offline -tilassa. Jos joku lähetti hänelle sähköpostia, he saivat automaattisen vastauksen, jossa heitä kehotettiin soittamaan hänelle, käymään hänen luonaan henkilökohtaisesti tai lähettämään kirjeen.

Rönkön videoteos 6 kuukautta ilman sijoittuu performanssin, ympäristötaiteen ja tieteellisen kokeen risteyskohtaan. Projektin keskiössä oli Somerset House Lontoossa, missä Rönkkö järjesti työpajoja ja seminaareja. Ajatus elämästä ilman internetiä kiinnosti Rönkköä, koska nykyään on mahdotonta olla ilman sitä. Se vaikuttaa ihmisten väliseen vuorovaikutukseen, terveyteen, politiikkaan, lainsäädäntöön, matkustamiseen – kaikkeen elämässä ja yhteisössä.

***

Pekko Vasantola

Ajatusdata
Laser-kaiverrus kipsillä, valokopio
2023

Pekko Vasantola käsittelee omia ajatuksiaan datana, jota voi tallentaa, taulukoida, visualisoida, luokitella ja profiloida. Vasantola on tallentanut tietoisuutensa harhailua teokseensa Ajatusdata. Tätä varten hän vetäytyi syrjäiseen paikkaan ja puhui nauhurille irrallisia ajatuksiaan. Nauhoitusten jälkeen data järjestettiin Excel-taulukkoihin aikakoodeittain ja luokiteltiin monien muuttujien mukaan: suuntautuvatko mielenliikkeet menneeseen, nykyhetkeen vai tulevaan, ovatko ne luonteeltaan yksinkertaisia vai monimutkaisia ja millaisia tunteita tai toimintaa niihin liittyy.

Taulukot Vasantola on kaivertanut laserilla kahdeksalle suurelle kipsilevylle, joista AIRissa on esillä viisi. Ajatusten pohjalta erilaiset tietokoneohjelmat ovat tuottaneet kahdeksan persoonallisuusanalyysiä taiteilijasta.

***

Bunkkerissa on lisäksi esillä teoksia seuraavilta taiteilijoilta:

Andreas Behn-Eschenburg, Toni Elg, Artor Jesus Inkerö, Eeva Lietonen, Josefina Nelimarkka, Emilia Tanner.

Tilaa uutiskirjeemme

Paimion parantola on enemmän kuin rakennus. Vuosien saatossa parantola on saavuttanut kansainvälisen maineen yhtenä modernin arkkitehtuurin merkkiteoksista.

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet ensimmäisenä Paimion parantolan tapahtumista ja näyttelyistä.

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.