fbpx

Ohjelma

Paimion parantola -säätiö kehittää ja tuottaa yleisölle tapahtumia, työpajoja, luentoja ja näyttelyjä.

Yhteistyössä kumppaneiden kanssa Paimion parantola -säätiö luo tapahtumia, joissa tutkitaan ja kehitetään Alvar ja Aino Aallon visionääristä muotoilueetosta. Niissä tutkitaan erityisesti välittävää arkkitehtuuria. Ohjelma edistää Aaltojen perinnön arvostusta sekä popularisoi Spirit of Paimio -konferenssin sisältöjä laajasti erilaisille yleisöille mukaan lukien Paimion paikallisyhteisö.

Paimion parantolan kesäresidenssi 2024

Kesällä 2024 Paimion parantola -säätiö tarjoaa ainutlaatuisen kokemuksen eri alojen taiteilijoille kansainvälisen ohjelman kautta. Ohjelma kattaa luovat alat kuten arkkitehtuuri, muotoilu, kuvataide, esittävät taiteet, musiikki, kirjallisuus, kirjoittaminen, elokuva ja kuratointi.

Ohjelmaan valitut saavat mahdollisuuden työskennellä ja asua Alvar ja Aino Aallon suunnittelemassa modernin arkkitehtuurin mestariteoksessa kolmen viikon ajan.

Hakuajan päättymiseen mennessä säätiö vastaanotti yli sata hakemusta eri puolilta maailmaa, Japanista Brasiliaan. Hakemusten määrä ja laatu yllättivät valitsijat. Pieni lisäaika oli tarpeen hakemusten käsittelemiseksi, ja valittujen osallistujien määrä nousi lopulta 15:stä 21:een.

Paimion parantola säätiö haluaa tuoda yhteen ajattelijoita ja tekijöitä, luovia ihmisiä ja visionäärejä, tulevaisuuden tekijöitä, jotka yhdessä rakentavat odottamattomia tapoja vastata kysymyksiin radikaalien, käytäntöön perustuvien ratkaisujen kautta. Vaikka residenssikauden työsuunnitelma oli joustava, kesäkuun ryhmän työt ovat tiiviisti sidoksissa Paimion parantolaan ja Aaltojen suunnittelufilosofiaan sekä projekteissaan että työtavoissaan.

Kesäkuun taiteilijaresidentit olivat brasilialais-japanilainen keraamikko Danielle Yukari, amerikkalainen ääni-insinööri Malloy James, suomalainen taiteilija Juliana Hyrri, ranskalais-kanadalainen muotoilijakaksikko Louise Dousset ja Xander Maclaren, suomalainen taiteilija Anna Pesonen sekä brittiläinen kirjoittaja Gráinne Lyons.

Anna Pesonen on suomalainen taiteilija ja suunnittelija, joka työskentelee pääasiassa marmoriveistosten sekä suurten installaatioiden suunnittelun ja tutkimuksen parissa. Hänen taideuransa alkoi marmorintyöstöstudiossa Toscanassa, Italiassa. Pesonen on aiemmin rakentanut menestyksekkään uran muotialalla stylistina, konsulttina ja luovana johtajana yli vuosikymmenen ajan alan arvostetuimpien nimien kanssa. Paimion residenssin aikana hän aikoo viimeistellä suunnitelmat vuonna 2025 Toscanassa toteutettavalle suurimittaiselle marmorinstallaatioille.

Danielle Yukari on japanilais-brasilialainen taiteilija, joka asuu tällä hetkellä Helsingissä. Työssään hän tutkii keramiikkataiteen käsityötä ja toistuvia eleitä. Hän tuottaa toiminnallisia esineitä, jotka usein tuntuvat veistoksilta ja veistoksia, jotka voidaan muuttaa käytännöllisiksi työkaluiksi. Asuminen ja työskentely Paimion parantolassa antaa hänelle mahdollisuuden kokea yksi Aallon ikonisimmista projekteista. Yukari on kiinnostunut näkemään, kuinka Aallon arkkitehtuurikäytännöt, ajatukset, maisemat ja tarkka yksityiskohtien huomioiminen vaikuttavat ja heijastuvat hänen työhönsä käsitteiden, värien, muotojen ja rakenteiden osalta.

Gráinne Lyons on lontoolainen nouseva tietokirjailija ja kuvittaja, joka on tehnyt uran taide- ja historiadokumenttien tuottajana. Hänen työnsä keskittyy ensisijaisesti kertomaan tarinoita taiteesta, naisten kokemuksista, identiteetistä, postkoloniaalisesta historiasta ja matkailusta. Lyons työskentelee pääasiassa tietokirjallisuuden, dokumenttien ja journalismin parissa. Lyonsin esikoistietokirja ”Wild Atlantic Women: Walking Ireland’s West Coast” (New Island Books, 2023, toinen painos 2024) on luontokirjallinen muistelmateos. Hän aikoo kirjoittaa ja kuvittaa seuraavan tietokirjansa residenssinsä aikana.

Malloy James on äänisuunnittelija, säveltäjä ja multi-instrumentalisti New Yorkista. Monipuolisessa genre-rajoja ylittävässä työssään, joka pohjautuu hip-hop-sävellykseen ja -tuotantoon, hän tutkii tilaa, tunnetta ja kontekstia. Viime aikoina hänen työnsä on laajentunut ambient-äänisuunnitteluun, ja hän tehnyt yhteistyötä useiden designereiden kanssa. Residenssissä James on toteuttamassa Paimion parantolasta inspiroitunutta teosta ja tutkimassa, kuinka teos voisi jatkaa vuoropuhelua instituution ja asukkaiden kanssa tulevaisuudessa.

Juliana Hyrri on palkittu kuvataiteilija, taidemaalari ja sarjakuvataiteilija Helsingistä. Hän on esittänyt teoksiaan laajasti sekä Suomessa että kansainvälisesti ja julkaissut kaksi tunnustettua sarjakuvaromaania. Hänen teoksiaan on lukuisten yksityiskokoelmien lisäksi Nykytaiteen museo Kiasman kokoelmissa. Residenssi toimii hänelle työskentelypaikan lisäksi myös materiaalin ja värien inspiraationkeruumatkana hänen kolmatta sarjakuvaromaaniaan varten. Lisäksi vuorovaikutus muiden taiteilijoiden kanssa, mikä on yleensä yksinäistä työtä, tarjoaa jaetun kokemuksen ja siten uuden ulottuvuuden hänen työhönsä.

Louise Dousset ja Xander Maclaren ovat monitieteisiä informaatio- ja tuotesuunnittelijoita. He tapasivat Design Academy Eindhovenissa. Doussetin käytäntöön kuuluu kirjojen tekeminen ja vuorovaikutusten tallentaminen. Maclaren työskentelee pääasiassa painetun ja digitaalisen suunnittelun parissa keskittyen taittoon ja typografiaan, mutta hän suunnittelee myös fyysisiä esineitä ja tiloja. Maclaren on myös keräilijä, ja hänellä on laaja historiallisten mallien ja esineiden kirjasto, joka kontekstoi työtä ja antaa perspektiiviä esineiden elinkaarista. Dousset ja Maclaren pitävät Aallon arkkitehtuuria ihanteellisena kohteena ja ympäristönä työlleen dokumentoinnin, tulkinnan ja ekstrapolaation parissa.

Heinäkuun taiteilijaresidentit ovat amerikkalainen arkkitehti Landon Brown, amerikkalainen muotoilija Thomas Gardner, Tokiossa asuva arkkitehti Aureliusz Kowalczyk, suomalainen muusikko Ringa Manner, italialainen arkkitehti ja kuvittaja  Enrico Pinto, sekä japanilainen artisti Aiko Tsukahara.

Landon Brown on Onland Architecture -nimisen muotoilu- ja arkkitehtuuritoimiston perustaja ja johtava arkkitehti. Toimisto sijaitsee ja toimii New York Cityn ja Catskills-vuorten alueella. Onlandissa Landon johtaa suunnitteluprojekteja kuten näyttely-, kulttuuri- ja asuintiloja.
Ennen Onlandin perustamista Landon toimi Toshiko Mori Architect (TMA) -toimiston studiopäällikkönä. TMA on kansainvälisesti arvostettu suunnittelutoimisto, jonka on perustanut Toshiko Mori. TMA:ssa Landon johti useita suunnittelu- ja kaavoitushankkeita, mukaan lukien julkiset ja institutionaaliset projektit sekä yleissuunnitelmat.

Thomas Gardner on muotoilija ja opettaja. Hänen opetuksensa ja tutkimuksensa keskittyvät suunnittelumenetelmiin ja taktisiin teknologioihin, erityisesti pedagogiikkaan, valmistukseen, yhteisöjen osallistamiseen ja uusiin käytäntöihin. Hän on HousingOperative-suunnittelu- ja rakennustoimiston toinen perustaja. Toimisto sijaitsee Detroitissa ja keskittyy sosiaalisen ja kulttuurisen muutoksen arkkitehtuurin toteuttamiseen.
Suoritettuaan perustutkintonsa Texasin yliopistossa Austinissa, Thomas työskenteli useissa johtavissa suunnittelutoimistoissa kuten Tod Williams Billie Tsien Architects ja Steven Holl Architects New Yorkissa sekä Stanley Saitowitz San Franciscossa.
Aureliusz Kowalczyk
Aureliusz Kowalczyk opiskeli arkkitehtuuria Varsovan teknillisessä yliopistossa ja Berlagen instituutissa Rotterdamissa. Hän työskenteli muun muassa Tony Frettonin ja Caruso St John Architects -toimistojen palveluksessa ennen oman toimistonsa perustamista Emiko Hayakawan kanssa vuonna 2009 Tokiossa. Vuosina 2005-2007 hän toimi vierailevana kriitikkona Eidgenössische Technische Hochschule Zürichissä (ETH) ja North Londonin yliopistossa.

Ringa Manner on helsinkiläinen musiikintekijä, tuottaja ja artisti, jonka työn keskiössä on kokeellinen elektro ja eklektinen pop. Hän säveltää musiikkia sekä omille bändeilleen että tilaustyönä erilaisiin projekteihin kuten teatteriin, mainoksiin ja elokuviin. Hän kirjoittaa, sovittaa ja esittää kappaleita vaihtelevissa ympäristöissä ja tilaisuuksissa.

Enrico Pinto on italialainen arkkitehti ja satunnainen kuvittaja, joka on siirtymässä täysipäiväiseksi kuvittajaksi ja satunnaiseksi arkkitehdiksi. Hän on koulutettu Milanossa ja asuu tällä hetkellä Pariisissa. Pinto julkaisi hiljattain ensimmäisen graafisen romaaninsa ”Lo Schermo Bianco” italialaisen Coconino Press -kustantamon kanssa. Tällä hetkellä hän työskentelee yksityisten tilausten, toimituksellisten projektien ja uuden graafisen romaanin kirjoittamisen parissa.

Aiko Tsukahara on japanilainen taiteilija, joka asuu Helsingissä. Hän aloitti taiteilijan uransa valmistuttuaan taiteen maisteriksi Kioton kaupungin taideyliopistosta ja muutti Suomeen vuonna 2006. Hän on pitänyt yksityisnäyttelyitä ja osallistunut ryhmänäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Hänen teoksiaan on julkisissa kokoelmissa, kuten Suomen valtion taidekokoelmassa ja Suomen Pankissa. Hän työskentelee tällä hetkellä Taiteen edistämiskeskuksen myöntämällä kolmen vuoden taiteilija-apurahalla (2023-2025).

Tilaa uutiskirjeemme

Paimion parantola on enemmän kuin rakennus. Vuosien saatossa parantola on saavuttanut kansainvälisen maineen yhtenä modernin arkkitehtuurin merkkiteoksista.

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet ensimmäisenä Paimion parantolan tapahtumista ja näyttelyistä.

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.