Paimio Sanatorium 90 Poster Competition

Paimion parantola 90 – Inhimillinen näkökulma -julistekilpailun voittajat

Paimion parantola 90 – Inhimillinen näkökulma  -julistekilpailu yllätti tuomariston runsaalla kiinnostuksella ja kansainvälisyydellä. Kilpailuun osallistui 444 työtä Suomesta ja ympäri maailmaa.

Paimion parantola ja Grafia täyttävät tänä vuonna 90 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Paimion parantola -säätiö ja Grafia ry järjestivät visuaalisen viestinnän ammattilaisille ja opiskelijoille suunnatun kansainvälisen julistekilpailun yhteistyössä Finnish Design Shopin ja so_helsingin kanssa. Kilpailun osallistujia kutsuttiin tulkitsemaan Alvar ja Aino Aallon näkemystä ihmisen suhteesta ympäristöönsä, arkkitehtuuriin ja muotoiluun. Paimion parantola avautui kesällä 1933 ja vuosien saatossa rakennus saavutti kansainvälisen tunnettavuuden modernin arkkitehtuurin merkkiteoksena.

Helmi-maaliskuussa pidettyyn julistekilpailuun osallistui 444 työtä Suomesta (45 %) ja muualta maailmasta (55 %). Kilpailutyöt arviointiin anonyymeinä, ja nyt voittajat ovat selvillä!

Julistekilpailun voittajat:

 

Jaettu 1. palkinto, 4000 €
Anna Meck “Holistic Healing” (Saksa) 

Anna Meck: “Parantava valo, parantava ilma, parantava luonto. 90-vuotiaan Paimion parantolan suunnittelu leikkii subjektiivisella valon käsitteellä. Juliste esittää valon tunteena. Valon, ilman ja luonnon parametrit luovat Aaltojen muotokielen. Katsominen on emotionaalista ja katsoja tuntee tämän lämmön. Kuten 90 vuotta sitten sekä tänään: ajattoman parantumisen tunne.”

 

Jaettu 1. palkinto, 4000 €
Petri Henriksson ”Aalto Variation I” (Suomi/Norja)

Petri Henriksson: “Julisteeni koostuu paperista leikatuista orgaanisista muodoista, kirjaimista sekä käsinpainetuista viivoista, jotka jäljittelevät Aallon arkkitehtuurista ja sisätiloista löytyviä muotoja. Juliste vangitsee Aallon muotoilun ytimen, joka korostaa yhteyttä luontoon ja ihmisiin, ja jossa orgaanisuudella ja epätäydellisyydellä on merkittävä rooli.”

 

3. palkinto, 2000 €
Rosa Aamunkoi “Take a seat” (Suomi/Yhdysvallat) 

Rosa Aamunkoi: “Juliste juhlistaa värien ja yksityiskohtien riemua, joka löytyy erityislaatuisesta sairaalaympäristöstä.”

Kunniamaininnat:

Jolanda Jokinen “Shapes of Happiness” (Suomi)
Linda Linko “Beyond Function” (Suomi)
Tuukka Tujula “Raitis ilma” (Suomi)

Jolanda Jokinen "Shapes of Happiness"
Linda Linko "Beyond Function"
Tuukka Tujula "Raitis ilma"

Palkitut ja kunniamaininnan saaneet työt ovat esillä Inhimillinen näkökulma – Human Perspective -julistenäyttelyssä Paimion parantolassa kesäkaudella 2023. Lisäksi tuomaristo valitsi julistenäyttelyyn työt seuraavilta suunnittelijoilta:
Mimosa Aronen, Samuel Cabiron, Andrea Chronopoulos, Reetta Costanzo, Rose Hallgren, Jussi Hellsten, Petri Henriksson, Marika Iivari, Pekka Jokinen, Jade Järvinen, Laura Kamppi, Anna Kesäniemi, Kärt Koosapoeg, Timo Kuoppala, Hanna Kääriäinen, Ilmari Lehtinen, Tommi Lehto, Linda Linko, Emilio MacchiaLaura MustonenYoanna Rönnqvist, Eetu Saikkala, Ville Savimaa ja Petra Zoubek.

”Laadukkaita kilpailutöitä ympäri maailmaa”

Kilpailun suojelijana toimi Rafaela Seppälä. “Saimme hyvin laadukkaita kilpailutöitä ympäri maailmaa. Tämä osoittaa Alvar ja Aino Aallon yhä jatkuvan vaikutuksen kokonaisvaltaisen hyvinvointiajattelun suunnannäyttäjinä. 90 vuotta Paimion parantolan avaamisen jälkeen Aaltojen arvot ja heidän värisuunnittelunsa ovat edelleen ajankohtaisia”, Seppälä toteaa.

Tuomariston puheenjohtaja Ilkka Kärkkäisen (so_helsinki) mukaan ehdotuksista erottuivat edukseen ammattimaisesti ja huolella toteutetut, vahvat ideat. Kilpailuun osallistuneiden töiden tyylit vaihtelivat Kärkkäisen mukaan graafisesta minimalismista huumoriin ja abstraktista esittävään julistetaiteeseen. “Palkitut työt edustavat laajaa ja laadukasta tyylilajien kirjoa, joista jaetulle ykkössijalle nostettiin hallittu ja tyylikäs typografinen juliste sekä vahva ja pysäyttävä abstrakti työ. Palkittujen julisteiden joukkoon mahtui myös klassista graafista muotokieltä, ilmavaa tunnelmaa ja leikkisää kuvitusta edustavat erinomaiset työt.”

Kilpailun tuomariston muodostavat Ilkka Kärkkäisen lisäksi AD Tuomas Jääskeläinen, Helsingin Sanomat; perustaja, toimitusjohtaja Teemu Kiiski, Finnish Design Shop; ohjelmajohtaja, Anni Korkman, Helsinki Design Week; arkkitehti Teemu Kurkela, JKMM Architects; design lead Niina Sihto, Fyra; viestintäjohtaja Anna Vartiainen, Paimion parantola -säätiö ja AD, graafinen suunnittelija Marina Veziko.

Palkitut ja kunniamaininnan saaneet julisteet tulevat myyntiin toukokuussa Paimion parantolan kauppaan. Julisteita on saatavilla myös  Finnish Design Shopista ja Artekin myymälästä.

Inhimillinen näkökulma – Human Perspective -julistenäyttely on avoinna yleisölle 12.5.-30.9.2023 Paimion parantolassa.

Tervetuloa!

Paimion parantola täyttää 90 vuotta!

Tilaa uutiskirjeemme, ja kuulet ensimmäisenä juhlavuoden tapahtumista ja näyttelyistä.