Kesä 2021: Kesänäyttely avautuu 19.6.2021

 

’Parantolan huoneita’ -näyttely on kokemuksellinen näyttely Paimion parantolan arkkitehtuurista, kalusteista sekä yhteisöstä, sen eristetystä arjesta. Näyttelyssä kävijä voi heittäytyä pitkäkseen  1930-luvun sairaalasängylle ja kokeilla onko Alvar Aallon ’äänetön lavuaari’ luvatun hiljainen. Vieras voi tutustua nuorten arkkitehtien Aino ja Alvar Aallon ajatteluun sekä yhteistyöhön muiden ammattilaisten kanssa, ja huumautua parantolan väreistä upean, valkoisen ulkokuoren alla.

Näyttely kuljettaa vieraansa läpi keltaisten portaikkojen ja turkoosin väristen käytävien, Paimion parantolan värimaailman kautta potilashuoneisiin. ja Samalla tavalla kuin 1930 luvulla tuberkuloosi järkytti yhteiskuntaa, on pandemia koskettanut arkeamme kuluneena vuotena, kuukausina. Aika tuntuu pysähtyvän hetkeksi, siirtyy taaksepäin huoneiden tunnelmissa, jatkuakseen taas tässä hetkessä. Ihmisen hyvinvointi on yhtä-äkkiä hauras asia ja aikakausien yhteydet ovat läsnä.

Näyttelyn tarina koostuu rakentamisen ajasta, parantolan synnystä ja sen arjesta. Vaikuttavat, mustavalkoiset valokuvat ovat näyttelykokonaisuuden aivan poikkeuksellista sisältöä, yhtäaikaa hyvin yksityisiä ja julkisia. Kuvat kertovat kahden äärimäisen lahjakkaan arkkitehdin keskinäisestä energiasta ja yhteydestä. Alvar ja Aino Aalto olivat yhtä maailmankansalaisia, paikallisia ja suomalaisia. Heidän työnsä on jättänyt valtavan merkityksen modernin arkkitehtuurin historiaan. Heidän yhteisessä tekemisessään on aina ollut aidosti keskiössä ihminen.

Kesän näyttely on myös kokemus parantolan rakennuksen ja sen ympäröivän luonnon kohtaamisesta. Paimion parantolan ympäristöön rakennettu opastettu polku kuljettaa vierasta katsomaan rakennusta ulkoa, tuntemaan sen yhteyden luontoon ja tilaan. Luonto on kuin kokoamassa huoneet, rakennukseen suureen ympäröivään maailmaan.

PARANTOLAN TUTUSTUMISKIERROS

Paimion parantolan 2021 kesän tutustumiskierrokset vievät kävijän parantolan keltaisia portaita ylös aurinkoterassille, josta aukeaa näkymät kauas horisonttiin.

Terassivierailun jälkeen kävijä voi tutustua ensimmäisen kerroksen ’Parantolan huoneita’ -näyttelyyn sekä alkuperäiseen 1930-luvun ja myöhempään sairaala-aikaiseen 1970-luvun potilashuoneiseen.

Kierroksen kesto: 45 min

ARKKITEHTUURIPOLKU

Päärakennuksen ympäri on vieraille viitoitettu arkkitehtuuripolku. Matkalla parantolan ympäri kävijä voi tarkastella parantolaa uusista kulmista, sukeltaa vanhojen valokuvien avulla hetkeksi menneisyyteen tai bongata epätavallisia yksityiskohtia. Polun rastit eli lyhyet tietoiskut ja valokuvat avautuvat viitoista valokuvattavien QR-koodien avulla.

LUONTOPOLKU ELI ’PARANTOLAN POLKU’

Ylilääkärin asunnolta eli nykyisen Preitilän päiväkodin pysäköintipaikalta alkaa Parantolan luonto- ja kulttuuripolku eli ns. Parantolan polku. Polku vie kävijän parantolan sadunhohtoiseen metsään, jossa pulputtelee kirkasvetinen puro sammaloituneiden kivien lomassa. Polku kulkee Alvar Aallon suunnitteleman pienen pumppaamon ohitse. Pumppaamo on edelleen käytössä, ja sieltä saadaan yhä parantolan puutarhan kasteluvesi.

Polku on 2,2 kilometriä pitkä. Matkalla on yksi vaikeakulkuisempi osuus heti pumppaamon kyltin jälkeen. Polun varrella on myös nuotiopaikka, joten grillaaminen voi myös kuulua Paimion parantolan vierailun ohjelmaa.  Polttopuita ei ole parantolan puolesta saatavilla.

Paimion parantola toivottaa ilolla kaikki kävijät tervetulleiksi!

Paimion parantola täyttää 90 vuotta!

Tilaa uutiskirjeemme, ja kuulet ensimmäisenä juhlavuoden tapahtumista ja näyttelyistä.